Hoe moet je een opstalverzekering vergelijken?

Hoe moet je een opstalverzekering vergelijken?

De opstalverzekering is een ongelofelijk belangrijke verzekering. Op het ogenblik dat je de keuze hebt gemaakt om vastgoed te kopen zal je deze immers uiteraard zo goed mogelijk willen laten verzekeren tegen mogelijke schade. De opstal van een woning vertegenwoordigt in de praktijk dan ook altijd een zeer aanzienlijke waarde die je niet zomaar verloren wil zien gaan. Dat hoeft ook niet. Het afsluiten van de opstalverzekering zorgt er immers voor dat je bij schade aan de opstal altijd kan rekenen op een financiële tegemoetkoming. Dit gezegd hebbende gaat het afsluiten van deze verzekering in de praktijk gepaard met vrij aanzienlijke kosten. De opstalverzekering vergelijken kan je in de praktijk evenwel al snel een meer dan behoorlijke besparing opleveren. Ben jij ook benieuwd hoe je zo’n vergelijking nu precies moet uitvoeren? Je leest er alles over hier op deze pagina!

            Wat is een opstalverzekering en heb je ze wel echt nodig?

De opstalverzekering is zoals de naam reeds aangeeft een verzekering die de opstal van een woning verzekert. Onder de opstal begrijpen we alles wat aan de woning zelf vastzit. Met andere woorden, de constructie van de keuken en de badkamer behoort toe aan de opstal. Dat geldt echter niet voor de losse spullen die daarin zijn terug te vinden. Voor het verzekeren van schade aan deze spullen geldt dat je ervoor zal willen kiezen om een zogenaamde inboedelverzekering af te sluiten. Wil je er zeker van zijn dat je woning over de hele lijn zo goed mogelijk is verzekerd tegen schade. Dan zal je daarvoor zowel de opstalverzekering als de inboedelverzekering willen afsluiten. Enkel en alleen op deze manier zal je bij bijvoorbeeld een brand de financiële verliezen zo beperkt mogelijk kunnen houden.

               Is het afsluiten van een opstalverzekering wel echt noodzakelijk?

De opstalverzekering vergelijken heeft als belangrijkste doel om ervoor te zorgen dat je deze verzekering kan afsluiten tegen de laagste kosten. Dat is een belangrijk verschil ten opzichte met vroeger. In vroegere tijden was het namelijk zo dat heel wat mensen er niet voor kozen om een opstalverzekering af te sluiten. Dit niet in het minst omdat ze vreesden dat ze op die manier geconfronteerd zouden worden met een vrij hoge verzekeringspremie. Tegenwoordig beseffen mensen veel meer dan toen hoe belangrijk een opstalverzekering afsluiten is.

Ondanks het ontbreken van een wettelijk verplicht karakter is het wel zo dat het merendeel van de banken of andere financiële instellingen het afsluiten van een opstalverzekering verplichten. Op deze manier trachten zij zich uiteraard in te dekken tegen de mogelijke financiële gevolgen die bijvoorbeeld een brand met zich meebrengt. Heb je er dus voor gekozen om voor het kopen van jouw vastgoed een hypothecaire lening af te sluiten? Dan is de kans ongelofelijk groot dat je verplicht zal zijn om een opstalverzekering af te sluiten.

            Hoe de opstalverzekering vergelijken?

Voor een opstalverzekering vergelijken kan je in de praktijk bij verschillende partijen terecht. In het merendeel van de gevallen maken potentiële verzekeringnemers de keuze om daarvoor een beroep te doen op een objectieve vergelijkingssites. Dergelijke websites bieden je de mogelijkheid om zeer specifiek op basis van verschillende filters te gaan zoeken naar de voor jou meest geschikte opstalverzekering. Tijdens het uitvoeren van een vergelijking zal je niet alleen een goed zicht krijgen op de dekkingen van de opstalverzekeringen. Daarnaast zal ook meteen duidelijk worden welke kosten hieraan zijn verbonden bij de verschillende verzekeraars.

Voor een opstalverzekering vergelijken geldt in de praktijk eveneens dat je ervoor kan kiezen om dit te doen op de website van een verzekeraar. Je dient er hierbij wel rekening mee te houden dat in dit geval de vergelijking mogelijks op die manier is opgezet dat ze vooral de opstalverzekering van de verzekeraar in kwestie positief in beeld brengt. Het is dus helaas in deze situatie niet gegarandeerd dat je altijd de beste opstalverzekering zal afsluiten.

            Extra tips voor je opstalverzekering vergelijken

Tot dusver heb je reeds een behoorlijke hoeveelheid aan informatie gekregen met betrekking tot de opstalverzekering vergelijken. Dit is echter nog niet alles. Het spreekt namelijk voor zich dat de voornaamste reden waarom mensen de keuze maken om een vergelijking uit te voeren voor de opstalverzekering is terug te vinden in het feit dat ze op die manier mogelijks best wel een aardig bedrag zullen kunnen besparen. In principe zijn er drie concrete tips waar je tijdens het uitvoeren van een opstalverzekering vergelijking aandacht aan kan en tevens ook aan zal willen besteden. Het gaat hierbij om de tips zoals hieronder aangegeven.

               Tip 1: Baseer de vergelijking op jouw eisen

Geen enkele opstalverzekering is honderd procent dezelfde. Daarvoor is de zogenaamde herbouwwaarde in de praktijk te sterk uiteenlopend. Het is dan ook altijd van belang om bij een opstalverzekering vergelijken rekening te houden met de specifieke eisen waarover je beschikt. Enkel en alleen op die manier kan je er op het einde van de vergelijking van op aan dat je de voor jou best mogelijke opstalverzekering zal afsluiten.

               Tip 2: Zorg ervoor dat je dezelfde opstalverzekeringen vergelijkt

Bij een opstalverzekering vergelijken moet je er altijd rekening mee houden dat de verzekeringen over precies dezelfde voorwaarden moeten beschikken. Dit betekent dat dezelfde dekkingen moeten worden aangeboden, maar ook dat hetzelfde bedrag moet worden gedekt. Daarnaast is het eveneens zo dat er (indien van toepassing) sprake dient te zijn van een even hoge (of lage) vrijstelling. Slechts wanneer al deze voorwaarden met elkaar overeenkomen is het namelijk mogelijk om een echt constructieve vergelijking uit te voeren.

               Tip 3: Ga ook nog even te rade bij je vaste verzekeraar

Deze laatste tip zagen jullie waarschijnlijk niet meteen aankomen. Hoe interessant een opstalverzekering vergelijken ook mag zijn, je doet er eveneens altijd goed aan om ook te rade te gaan bij je vaste verzekeraar. Waarom? Zeer eenvoudig. Indien je bij deze partij reeds verschillende verzekeringen hebt lopen is de kans zeer groot dat je daardoor aanspraak zal kunnen maken op een zogenaamde kwantumkorting. Hierdoor kan je niet zomaar één verzekering, maar wel een groep verzekeringen aanzienlijk voordeliger maken. In het bijzonder wanneer je zowel een opstal- als een inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar gaat afsluiten zal je kunnen vaststellen dat ook even een offerte opvragen bij je vaste verzekeraar in de praktijk zonder meer de moeite waard kan zijn.

Blancosanitair

Reacties zijn gesloten.