Uitvaartverzekering afsluiten? Dit moet je weten

Uitvaartverzekering afsluiten? Dit moet je weten

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken en een standaard uitvaart kost al snel zo’n €7500,-. Een uitvaartverzekering (ook wel crematieverzekering of begrafenisverzekering) kan daarbij uitkomst bieden. Hoe kun je het beste een uitvaartverzekering vergelijken?

Wat is een uitvaartverzekering?

Dit is een verzekering voor de kosten van een begrafenis of crematie. Vaak worden de termen begrafenisverzekering en crematieverzekering ook gebruikt als men het heeft over een deze verzekering. Een uitvaartverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Het voornaamste verschil is dat een overlijdensrisicoverzekering niet levenslang is, maar alleen uitgekeerd kan worden tijdens de looptijd van de verzekering. Ook kan de verzekerde zelf de begunstigde(n) kiezen; de uitkering gaat niet per definitie naar de nabestaande(n).

Soorten verzekeringen

Wil je een uitvaartverzekering vergelijken? Dan moet je eerste weten welke soorten uitvaartverzekeringen we kennen in Nederland.

Naturaverzekering

Bij de naturaverzekering wordt een standaardpakket aan diensten verzekerd. Dit bevat onder andere diensten van de uitvaartverzorger, een simpele kist, rouwdrukwerk, rouwwagen en volgwagen en een algemeen graf of crematiekosten.

Kapitaalverzekering

Na het overlijden wordt een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Zij hebben vrije keuze over hoe zij het geld willen besteden. Het kan voorkomen dat het bedrag niet voldoende is en de nabestaanden moeten dan bijbetalen.

Combinatieverzekering

Indien het standaardpakket van de naturaverzekering niet voldoet aan alle wensen, kun je een combinatieverzekering af sluiten. Voor bijkomende kosten kun je dan een extra verzekerd bedrag laten opnemen. Je verzekert deels in natura en deels kapitaal.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van een uitvaartverzekering is dat nabestaanden niet voor de kosten opdraaien. Bij de naturaverzekering neemt de uitvaartverzorger ook veel zaken op zich, zodat de nabestaanden niet constant bezig zijn met regelen. En de nadelen? Het kan vervelend zijn om op jonge leeftijd bezig te zijn met de dood, maar uiteindelijk is dit onvermijdelijk en kun je beter  alles geregeld hebben.

Waar moet je op letten?

Het is verstandig om uit te zoeken welk soort verzekering bij je wensen past; de goedkoopste is niet altijd de beste. Houd daarom rekening met enkele belangrijke zaken.

  • De dekking is niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Bedenk welke diensten bij jouw wensen aansluiten.
  • Let goed op of de premie de hele looptijd hetzelfde blijft of jaarlijks verhoogd wordt.
  • Sommige verzekeraars hebben een en-bloc bepaling in hun voorwaarden. Zonder overleg mag de verzekeraar jouw premie wijzigen of de voorwaarden aanpassen.

Laat je goed informeren voordat je een keuze maakt. Je uitvaartverzekering vergelijken brengt de voor- en nadelen naar boven, dus kijk naar de zaken die jij belangrijk vindt. Zo kun je uiteindelijk de verzekering kiezen die het beste past bij jou en je nabestaanden.

Blancosanitair

Reacties zijn gesloten.